DISCLAIMER
De content op deze site is bedoeld om kennis over fiscaliteiten die kleven aan de aanschaf, het bezit, en de verkoop van Edelmetaal te verspreiden. De content mag niet worden opgevat als een advies. Aan de informatie op www.europtie.nl kunnen geen rechten worden ontleend. We zijn niet aansprakelijk voor schade door onjuiste of onvolledige informatie vermeld op www.europtie.nl. Ook aanvaarden we geen verantwoordelijkheid over de inhoud van gelinkte websites.
DISCLAIMER
Aan de informatie op www.europtie.nl kunnen geen rechten worden ontleend. We zijn niet aansprakelijk voor schade door onjuiste of onvolledige informatie vermeld op www.europtie.nl. Ook aanvaarden we geen verantwoordelijkheid over de inhoud van gelinkte websites.
DISCLAIMER
Aan de informatie op www.europtie.nl kunnen geen rechten worden ontleend. We zijn niet aansprakelijk voor schade door onjuiste of onvolledige informatie vermeld op www.europtie.nl. Ook aanvaarden we geen verantwoordelijkheid over de inhoud van gelinkte websites.
DISCLAIMER
Aan de informatie op www.europtie.nl kunnen geen rechten worden ontleend. We zijn niet aansprakelijk voor schade door onjuiste of onvolledige informatie vermeld op www.europtie.nl. Ook aanvaarden we geen verantwoordelijkheid over de inhoud van gelinkte websites.
Ga naar de inhoud

Waardering Beleggingsgoud Box 3

____________________________________________
Laatste Update: 8 juni 2021.

De economische waarde van in elk geval tastbaar beleggingsgoud behoort tot de grondslag van Box 3, in het geval het niet behoort tot de voorraad van een onderneming.

Het is een misvatting dat de slotkoers op de laatste handelsdag, of de openingskoers op de eerste handelsdag van een kalenderjaar voor derivaten de economische waarde is van tastbaar edelmetaal op die dag. De economische waarde is deels afhankelijk van koerslijsten, maar in grotere mate afhankelijk van de courantheid op de dag van meten.

Een handelaar in edelmetaal die dagelijks bied- en laatprijzen publiceert is de firma Drijfhout. Vandaag is de biedprijs voor beleggingsgoud 4% lager dan de laatprijs. Voor transacties met zilver is dat verschil deze dag 12%.
De 'spread' in een range van 4 tot 12% is relatief laag te noemen. Diegene die vaker de website van een handelaar bezoekt weet dat de 'spread' bij hogere koersen in combinatie met onzekerheid op kan lopen naar een range van 8% tot 20%.

Dus, de economische waarde van tastbaar beleggingsgoud is in elk geval lager dan dat van 'derivaten'. De opkopers zijn handelaren en die bieden u een lagere prijs. Gaat u zelf op zeg eens Marktplaats verkopen dan krijgt u misschien een hogere prijs, maar dan treedt u zelf op als handelaar en hoort u dan nog wel in Box 3 thuis?

Dan is er dus de courantheid. Toevallig of niet, de goudkoers is historisch hoog en het loket dicht. Althans het heet op een dag dat vanwege Covid de activiteiten niet als normaal voortgezet kunnen worden. Wat doet een lockdown, de beperking van vrijheid (transacties aan te gaan) met de economische waarde van een goed dat niet als gedacht in Euro's omgezet kan worden? De economische waarde zal er niet door gestegen zijn.

De economische waarde van bijvoorbeeld 100 gram beleggingsgoud kan verschillen per persoon, in handen van een 'particulier' is die waarde het laagst.
Raoul R.P. Renique
Afspraak maken? Uitsluitend via:
Terug naar de inhoud